Eigen wasserij

Eén van de troeven van Woon- en Zorgcentrum Denderrust vzw is de aanwezigheid van een eigen wasserij voor het wassen van het bedlinnen, personeelskledij en de persoonlijke kledij van de de bewoners. Er zijn drie zones in onze wasserij:

DE "WAS EN DROOGZONE"

Hier gebeurt de aanvoer van bevuild wasgoed. Alle persoonlijke kledij van de bewoners wordt ter plaatse gewassen, ook de lakens, de donsdekens en de werkkledij van het personeel. Het wasgoed wordt gesorteerd volgens vezeltype, kleur, soort wasgoed en vervuiling in grote wagens met veerbodem. Bij het natwassen worden geen agressieve wasmiddelen gebruikt. De detergenten zijn aan de wettelijke normen onderworpen. De was gebeurt in verschillende machines met een verschillende inhoudsgrootte (5-12-30 kg). Zo wordt er een was gedaan op 35-40°C met enzymatische producten, met een voldoende lange tijdsduur en de verplichte was met een wettelijk minimum van 60-90°C. Onze tumbledrogers drogen op een temperatuur van 75-125°C. Jurken worden nat op de kleerhanger gehangen en zo gedroogd.

DE "PROPERE ZONE"

Het gewassen en gedroogd goed wordt opnieuw gesorteerd, met de hand geplooid en eventueel nabehandeld. De kledij zoals hemden, bloezen en broeken worden hier gestreken en geperst met behulp van een strijktafel, aangepast aan de behoefte van de waszorg. 

DE LEVERING

De gevouwen was wordt in een rek met persoonlijke vakjes gelegd. Elke afdeling heeft zo’n rek met per bewoner een vakje. Elke dienst krijgt reservekledij waarvan de bewoner indien nodig gebruik kan maken.

 

WASKWALITEIT

Onze waskwaliteit ligt hoog. Alle was wordt handmatig gesorteerd en geplooid, wat een vermindering aan slijtage geeft. De was wordt ter plaatse gedaan, waardoor verloren wasgoed steeds teruggevonden kan worden. De witte en bonte was wordt veilig en met een kwalitatief hoogstaand product gewassen. Hierbij moet echter rekening gehouden worden met de milieuaspecten en kwaliteitsnormen. Kleding voor droogkuis en fijne was (zijde, zuivere scheerwol, alpacawol, damartondergoed,…) wordt hier niet gedaan. Het is daarom aanbevolen om goed wasbare kledij aan te kopen.

NAAMTEKENEN KLEDIJ

Het is belangrijk om de kleding goed, duidelijk en op de juiste plaats te tekenen. Woon- en Zorgcentrum Denderrust vzw voorziet in een eigen labeldienst, waar je voor een vast bedrag van € 30 alle kledij kan laten naamtekenen. Ongetekende kledij wordt 2 – 3 maanden bijgehouden. De familie kan steeds terecht in de wasserij om een kijkje te nemen naar verloren gegaan wasgoed. Om een afspraak te maken, kan u steeds terecht bij het afdelingshoofd of de sociale dienst.

 

 Keer terug naar het overzicht